Musim hujan ni makan sop dengan roti perancis memang uummmppppphhhhhh
Tambah pulak lada hitam lebih-lebih memang sure berasap telinga... silap-silap boleh jadi naga hehehehehhehe (eehhhh CMG lahir tahun naga ler... same with my hb >tahun naga juga)
Bahan
1kg tulang lembu
1 biji bawang besar -blend
5 ulas bawang putih - blend
1 inci halia - blend
i bungkus sop bunjut
i bungkus sop bunjut
1 bungkus rempah sop
3 biji kentang (dibelah 2 / ikut suka)
rempah menumis secukupnya ( bunga lawang etc)
lada hitam tumbuk secukupnya
garam/perasa ikut suka
minyak untuk menumis
air secukupnya
Cara
1. Bersihkan tulang, masukkan air secukupnya atau paras2 tulang, masukkan sop bunjut dan rebus dalam periuk hingga empuk (senang dan cepat masuk dalam presure cooker)
2. Panaskan minyak dalam periuk asing dan tumiskan semua bahan blend berserta rempah menumis (bunga lawang etc) hingga anaik bau
3. Masukkan rempah sop, lada hitam secukupnya, garam/perasa
4. Masukkan bahan yang telah ditumis ke dalam periuk rebusan tulang.
5. Masukkan kentang dan rebus lagi sampai kentang empuk
Cara
1. Bersihkan tulang, masukkan air secukupnya atau paras2 tulang, masukkan sop bunjut dan rebus dalam periuk hingga empuk (senang dan cepat masuk dalam presure cooker)
2. Panaskan minyak dalam periuk asing dan tumiskan semua bahan blend berserta rempah menumis (bunga lawang etc) hingga anaik bau
3. Masukkan rempah sop, lada hitam secukupnya, garam/perasa
4. Masukkan bahan yang telah ditumis ke dalam periuk rebusan tulang.
5. Masukkan kentang dan rebus lagi sampai kentang empuk
2 comments:
Setuju dgn kak e..lada hitam lebih2 baru "kawww"...bukan setakat berasap telinga....nafas pun siap ada wap keluaq...berpeluh kan body pas tu!!!
memang cik mat... memang best! Tambah sedikit perahan asam limau kasturi.... mak aiiiiiiiiiiiii lagi terangkat mangkok tu :D
Post a Comment