11 November 2007

Rendang daging



Kalau dah ada lemang... mestilah nak ada rendang... Rendang daging umie buat, bahan2 asasnya sama saja seperti rendang ayam cuma masaknya lebih lama sikit sebab daging nak tunggu empuk memang makan masa...

Bahan

1 kg daging (dipotong dadu)
200ml santan pekat
50 gm kerisik (boleh tambah jika suka)
2 batang serai
1 cm lengkuas
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 bungkus rempah kari daging
1 helai daun kunyit
3 lembar daun limau purut
garam dan perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Cara

1. Bersihkan daging dan potong dadu, ikut suka besar
2. Blend semua bahan (serai/lengkuas/halia/bawang besar/putih)
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang telah diblend dan masukkan rempah kari+ daun kunyit dan daun limau purut
4. Masukkan daging dan bila daging dah empuk baru masukkan santan pekat - kacau rata
5. Masukkan garam/perasa dan kerisik - kacau rata

No comments: