1 November 2007

Kek pisang


Kek pisang ni pulak favorite my hb. Suatu ketika dulu kek pisang ni sentiasa dibuat sebab susah nak dapat dikedai... Sekarang ni nak buat kek pisang fikir berkali-kali sebab senang nak dapat kat kedai/pasar malam. Tak payah susah-susah lagi kan ;)

Semalam pergi kedai dekat rumah, pastu nampaklah pisang yang telah terlalu masak dalam bakul. Terfikir kat kepala - boleh buat kek/lepat/lempeng/jemput2 pisang. So umie pun tanyalah pada tokeh kedai tu kalau nak beli berapa harganya. Tokeh tu kata kalau umie nak amek je ler dia kasi free :) Alhamdulillah dapat pisang free :P (orang tua2 kata malu bertanya sesat jalan, tak malu bertanya dapat pisang percuma hehehehehehehe )



Resipi kek pisang umie ada di MR :) boleh dapat di sini
>>>> http://www.myresipi.com/top/detail/574


Bahan
4 biji pisang sederhana besar

3 biji telur sederhana besar

1 3/4 cawan tepung naik sendiri

1/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula
1 cawan minyak
1 sudu teh bicarbonat soda secubit garam
1 sudu kecil ovellet (jika suka/ada)



Cara

1. Pukul telur dan gula hingga kembang dan masukkan ovellete - pukul lagi
2. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan gaul
3. Kemudian masukkan tepung dan gaul lagi
4. Akhir sekali masukkan minyak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
5. Masukkan dalam acuan yang telah disapu sedikit margerin dan dialas dengan kertas minyak
6. Bakar hingga masak selama 45mins dengan api sederhana atau pastikan kek telah masak dengan mencucukkan lidi dan jika lidi bersih bermakna kek telah masak

No comments: