2 November 2007
Kueh dadar
Tengok kueh ni dalam blog noreen, terliurlah pulak... noreen panggil kueh ketayap tapi umie panggil kueh dadar... dari kecik2 lagi memang panggil nama tu. So walaupun umie amek resepi ni dari blog noreen tapi umie tukar nama ikut panggilan umie biasa guna :)
Untung ada kawan-kawan yang boleh nak share resipi dengan ikhlas... resipi ni boleh jumpa kat blog noreen cuma umie salin semula untuk rujukan umie dan anak2 umie nanti :)
Bahan
Bahan kulit:
10 helai daun pandan blend dengan
275-300ml air sedikit pewarna hijau 125g tepung gandum garam secukupnya
1 biji telur
minyak untuk melengser kuali leper
Bahan inti:
60g gula melaka
20g gula
50ml air
1/2 biji kelapa parut putih
Cara
Untuk kulit:
1. Satukan semua bahan hingga menjadi adunan yg licin dan tidak bergentel
2. Kalau nak mudah letak je dalam blender (umie buat camtu je)
Untuk inti:
1. Jerang gula melaka, gula pasir dan air hingga larut. tapiskan ke dalam kuali kemudian masukkan kelapa parut
2. Kacau atas api perlahan hingga inti agak kering. angkat dan biar sejuk
Cara Buat:
1. Panaskan kuali leper, lengser dengan sedikit minyak
3. Sendukkan adunan menjadi dadar yg nipis
4. Bila sekelilingnya kelihatan masak, terbalikkan sebentar kemudian angkat
5. Isikan dengan inti dan gulung kemas
Kisah hari ini :)
kuih-muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment