Kek pandan kalau digabung dengan kelapa memang kena. Ibaratnya macam cincin dengan permata ;) Bukan saja rasanya sepadan tapi warnanya juga kena iaitu hijau dan putih :) Hijau lambang alam yang permai dan putih lambah suci bersih... jadinya alam yang permai lagi suci dan bersih dahtu dihiasi pula dengan warna-warna kehidupan yang ceria.... errrmmmmm indahnya hidup ini.... hehehehehehe
Resipinya diambil terus dari dapur cik mat gebu untuk rujukan :D
Bahan A:-
1 cawan susu segar*
1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam)
125 g mentega
1/2 cawan gula halus (gula kastor)
2 kuning telur (gunakan telur gred A)
1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak
1 camca teh pandan paste
Bahan B:-
2 putih telur
1/2 camca teh cream of tartar
1/4 cawan gula halus
Cara membuatnya:-
- Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.
- Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengn cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.
- Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14cm x 21cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam.
No comments:
Post a Comment