Donut ni fav my darling hb tau... Seronok kalau buat donut sebab sure my hb akan makan sebab ada juga yang umie masak my hb makan just untuk 'ambil hati' je tapi kalau donut my hb makan sesungguh hati tau... kan darling kan... hehehehehe
p/s: Bukan my darling hb je suka donut... nampaknya anak jantan umie yang seekor ni pun suka juga ;) hehehehehhe Chiku copy ayah eekkkkkk Chiku ni kan tak semua yang umie kasi dia makan tapi donut nampaknya dia berlesera nak makan ermmmmm like father like son eekkkkkkk hehehehehehhe
Resepinya merupakan resepi agak2 sendiri hehehehehehehe (ye lah... basic kan cam orang buat roti tapi modified ler sendiri)
Bahan
500g tepung
1 bungkus yis
50g mentega-suhu bilik
100g gula halus
sedikit garam
1 biji telur
6 sudu besar susu serbuk
100g gula halus
sedikit garam
1 biji telur
6 sudu besar susu serbuk
300ml air (tambah/kurang jika perlu)
Gula halus untuk salutan (secukupnya)
Gula halus untuk salutan (secukupnya)
Cara
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam bread maker dan set pada dough - kemudian ikut langkat no.3 dan seterusnya
* Jika tak ada bread maker (sebelum tu pun umie tak ada juga) jawabnya kenalah kita gunakan tangan maker :(
1. Campurkan yis dengans sedikit air suam (boleh biarkan seketika)
2. Campurkan tepung+garam+gula+margerin+air (secukupnya) dan uli sampai lembut.
3. Biarkan seketika. Kemudian barulah canaikan doh setebal 1cm (ikut suka). Masa mencanai, jika adunan agak lembik, bolehlah di taburkan sedikit tepung di atas papan dan penggelek.
3. Biarkan seketika. Kemudian barulah canaikan doh setebal 1cm (ikut suka). Masa mencanai, jika adunan agak lembik, bolehlah di taburkan sedikit tepung di atas papan dan penggelek.
4. Terapkan dengan acuan donut. Kalau tak ada penerap bolehlah buat bentuk bulat dan kemudia dilubangkan di bahagian tengahnya.
5. Rehatkan sebentar sebelum digoreng sehingga perang.(Jangan lupa untuk kacau/balikkan sekali sekala supaya masak sama rata)
6. Setelah donut agak suam-suam bolehlah disalutkan dengan gula halus. (umie perhatikan kalau dah sejuk gula sukar untuk melekat dan kalau terlalu panas nanti gula mencair... so agak2 ler eekkkkk)
No comments:
Post a Comment