10 November 2007

Rendang ayam


Minggu ni kira minggu terakhir bulan Syawal... Banyak sungguh orang buat open house... Juadah yang masih terus menjadi hidangan sudah pastinya rendang dan nasi impit.

Bahan

1 ekor ayam
200ml santan pekat
50 gm kerisik (boleh tambah jika suka)
2 batang serai
1 cm lengkuas
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 packet rempah kari daging
1 helai daun kunyit
3 lembar daun limau purut
garam dan perasa secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara

1. Bersihkan ayam dan potong ikut suka besar
2. Blend semua bahan (serai/lengkuas/halia/bawang besar/putih)
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang telah diblend dan masukkan rempah kari+ daun kunyit dan daun limau purut
4. Masukkan ayam dan bila ayam 1/2 empuk baru masukkan santan pekat - kacau rata
5. Masukkan garam/perasa dan kerisik - kacau rata




1 comment:

Mat Gebu said...

kak e..elok je daun tu dok beratur atas rendang...mcm 3 dara pingitan u...hehehe.