25 November 2007

Sambal belacan buah zaiton


Biasanya kita buat sambal belacan buah mangga atau buah kuinin atau buah tempatan yang sesuai. Hari ni hb umie nak makan sambal belacan dengan buah zaiton. Buah zaiton memang kesukaan hb dan umie juga but not the kids. :D

Kalau dah tak ada sayur, buah zaiton yang dalam botol (dah dijeruk ) tu pun jadi sebagai juadah sampingan kami.


Bahan

3 batang cili hijau
2 batang cili merah
1 cm belacan - dibakar
2 sudu besar buah zaiton
1 kasturi
garam/gula

Cara

1. Blend/tumbuk kedua jenis cili bersama belacan.
2. Tambah garam/gula secukupnya
3. Perah air limau kasturi
4. Masukkan buah zaiton dan gaulkan

1 comment:

Mat Gebu said...

Yang ini kena cuba..lain dari yg lain..kalau org2 barat tengok..serta merta depa mengucappp panjangg....hahaha