6 November 2007

Nasi dagang tanak

Nasi dagang ni merupakan kegemaran my hb. Jarang sungguh umie masak nasi dagang dengan cara mengukus. Masak dengan cara tanak ni pun tak kurang rasanya dan memudahkan kerja.

Bahan

1 cawan pulut
3 cawan beras
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
9 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu kecil halba
garam secukup rasa

Cara

1. Campur beras dan pulut dalam periuk nasi dan cuci bersih
2. Masukkan 2 cawan santan dan 2 cawan air (boleh lebih atau kurangkan sikit mengikut jenis beras)
3. bubuh sedikit garam
4. Masak macam masak nasi lemak
5. Bila air nasi kering, masukkan semua bahan (halba,bawang putih/merah dan halia yang telah di mayang halus)
6. Kacau rata dan tunggu sampai nasi betul2 masak

No comments: