12 November 2007

Lasagne


Lasagne salah satu western food yang my kids suka sangat... Awal-awal pagi tadi bangun untuk bakar lasagne ni sebab anak nak bawa gi sekolah dan juga untuk makan di rumah...

Bahan

  • 6-8 kepingan lasagne (atau banyak ikut banyak/besar mana dibuat)
  • 1kg ayam/daging cincang
  • 2 biji bawang besar - dipotong dadu kecil
  • 5 biji bawang putih - dicincang
  • 1 tin tomato
  • 3 sudu besar tomato puree
  • minyak untuk menumis
  • * boleh juga guna sos bolognese gantikan tomato tin+puree


  • Sos Putih
  • 1 sudu besar butter/margerin
  • 500ml susu segar
  • 2 sudu besar tepung gandum- or secukup nyer untuk memekatkan
  • cheese ikut suka jenis apa (ikut nak guna banyak mana cheese, lagi banyak lagi sedap)
  • secubit lada sula
  • secubit serbuk buah pala (boleh parut dari buah pala yang biji)

Cara

Inti
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang+bawang putih dengan api sederhana. sehingga naik bau.
  2. Masukkan daging/ayam cincang
  3. Masukkan tomato dalam tin dan tomato puree
  4. Masukkan perasa dan biar sampai agak kering
Sos putih
  1. panaskan butter dan letak tepung dan kacau dengan rata.
  2. Masukkan susu dan kacau hingga tidak bergentil, lebih mudah gunakan whisk pemukul telor.
  3. Masukkan cheese dan kacau rata. Kemudian masukkan lada sula dan serbuk pala
  4. Adunan jangan terlalu cair atau terlalu pekat * jika pekat tambah susu, jika cair tambah dengan cheese.
Cara buat

1. lenserkan bekas tahan panas.
2. Letak sedikit inti daging/ayam di dasarnya dan letakkan pula sos putih.
3. Tutup dengan kepingan lasagne di atas bahan tadi.
4. Ulang proses 2 dan 3 ikut suka tebal mana yang dikehendaki.
5. Lapisan akhir hendaklah daging+sos putih dan ditabur dengan cheese.
6. Bakar dengan api sederhana lebih kurang 45mins

2 comments:

Mat Gebu said...

kak e..gambar tu lawa laaa...berkenan pulak, kena dgn pinggan dia, pastu kan kena pulak dgn style molot pakcik nie, potongan lasagne kak e tu..ahakss

umi_e said...

mat... biasanya masak matahari dah tenggelam... lasagne ni pulak masak pagi2 buta tadi, pastu ada sebekas lagi utk di rumah. Tu pun nasib baik pesan suruh tinggal sepotong utk amek gambo... kalau tak jawabnya tak bergambo ler lasagne tu :D

Thanks pada sky kasi tips supaya amek gambo bawah cahaya asli... hari ni baru dapat sebab dah masak awal2 pagi tadi ;)