3 November 2007
Kerang steam cili api
Kerang ni kesukaan umie and anak umie yang no.2 tu. Ahli rumah yang lain suka juga tapi taklah cam kami berdua :D yer ler kami berdua ni kan orang kata > duplicate :P
Kerang ni steam camtu pun dah sedap kan... Kali ni umie steam tapi letak cili api. Memang mengancam sebab ada rasa pedas2 sikit. Lepas tu cicah pulak dengan kicap cili api... errmmm yummy yummy!
Bahan
1 kilo Kerang (ikut suka)
5 biji cili api (ikut suka pedas)
1 batang serang
1 batang cili merah besar (dihiris ikut suka)
Cara
1. Cuci kerang kemudian letak dalam periuk yang bertutup.
2. Tumbuk cili api, ketuk serai dan hiriskan cili merah
3. Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam kerang. (jangan letak air atau garam)
4. Tutup periuk dan buka api besar supaya cepat panas dan beruap.
5. Matikan api bila nampak kerang sudah mula terbuka
Kisah hari ini :)
Sea-food
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment