8 November 2007

Kuah lodeh


Kuah lodeh ni makan dengan nasi impit ler... dengan apa lagi eekkkkkk???

Kuah lodeh ni versi yang kuning. Ada masa umie buat yang pedas (lontong)



Bahan

udang (ikut suka banyak)
100 gm soohoon - rendam
100 gm fucuk (tauhu kering) - rendam
150 gm kacang panjang
2 batang carrot
150 gm kobis
3 biji lada merah
400ml santan kelapa
100ml santan cair (ambil dari santan pekat)
5 keping tauhu (potong ikut duka dan goreng)
5 keping tempe (potong ikut suka dan goreng)

Bahan untuk menumis

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu besar udang kering
1 sudu teh serbuk kunyit (ikut suka kuning atau gunakan kunyit hidup)
Garam /perasa secukupnya


Cara

1. Blend semua bahan untuk menumis (termasuk kunyit hidup jika guna tapi tak perlu blend kunyit serbuk)
2. Masukkan semua bahan yang telah diblend ke dalam periuk, masukkan santan cair + soohon _ fucuk
3. Bila sudah gelegak masukkan santan pekat + kunyit serbuk (jika tak guna kunyit hidup) dan perasa
4. Kacau jangan sampai pecah minyak
5. Masukkan udang + tahu + tempe + sayuran


2 comments:

Mat Gebu said...

kak e...adoii!!! ayat intro tu kaler dia...kuning diraja linggam uuu!!!...berpinar biji mata pakcik membacanya!!!

umi_e said...

hehehehehehe sesuaikan dengan warna kuah lodeh :P bersamaan dengan hari deepavali ler :P