16 November 2007

Rendang kerang


Kerang is my fav :) Only my 2nd kid je follow me - she likes it too... the other two tak berapa jalan sangat :D Tak kiralah... orang lain tak jalan kami dua je lah yang jalankan khikhikhikhi

If I cook rendang, the recipe is the same like I cooked other type of rendang... simple... unless I want it to be extra hot than I will put more chillies in it ;)

Bahan


1 kg isi kerang (agak2 dari 2-3 kg kerang kot)
200ml santan pekat
50 gm kerisik (boleh tambah jika suka)
2 batang serai
1 cm lengkuas
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
15 tangkai cili kering (ikut suka pedas)
1 bungkus rempah kari daging
1 helai daun kunyit
3 lembar daun limau purut
garam dan perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Cara

1. Bersihkan daging dan potong dadu, ikut suka besar
2. Blend semua bahan (serai/lengkuas/halia/bawang besar/putih/lada kering)
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang telah diblend dan masukkan rempah kari+ daun kunyit dan daun limau purut
4. Masukkan daging dan bila daging dah empuk baru masukkan santan pekat - kacau rata
5. Masukkan garam/perasa dan kerisik - kacau rata

3 comments:

Lydia said...

rinduyna rendang kerang ni... dulu mak selalu masa kerang, pacik sy nelayan... dpt kerang free. kat sini kerang sebesar oyster... tengok muka dia dah takut!!

umi_e said...

i suka sangat kerang - tak tau pasa apa :D gelak bila u kata tengok muka kerang dah takut :)) Ada orang suka kerang yang bsar2... kadang beli kerang tengok orang pilih sebiji sebiji cari yg besar2 tau... i tak larat nak pilih2 sebab bukan beli sikit2... jawabnya satu hari ler duduk kat situ memilih :D

Lydia said...

klu i beli kat sini i pilih yg kecil... haha

kerang kat sini semua besar2... k.e, u rasa boleh tak klu guna kerang sebasar/lebih besar drpd oyster tu utk masak rendang?