1 November 2007
Kari telor 'Ca'
Curry is my kids' favorite but how could I cook the same curry everyday?! So kenalah modify asalkan ada nama and unsur kari di dalamnya hehehehehehehe
Asyik ayam je... kita yang masak pun jadi muak so modified buat dalca telor sebab daging my kids tak berapa sangat :-S
p/s : Kari ni tak guna kacang dal sebab tu dinamakan >>> kari telor Ca (dal dia tadak letak dalam laaaaaaa tinggal itu ca je ler) khikhikhikhikhi
Bahan:
Sayur-sayur kegemaran ikut suka (sesuaikan dengan masak dalca ler)
2 sudu besar kari daging/ayam
3 sudu besar bahan yang telah diblend (bawang+bawang putih+halia yang telah diblend bersama)
5 biji telor rebus (ikut suka banyak) lepas kupas goreng dalam minyak yang panas
200ml santan pekat (dalam tin/kotak pun boleh)
rempah menumis (cengkeh/bunga lawang etc)
1 keping asam gelugor
air secukupnya
minyak untuk menumis
Cara:
1.Panaskan minyak dan tumiskam rempah tumisan.
2. Gaulkan bahan diblend serbuk rempah kari dan masukkan dalam minyak yang telah panas tadi.
3. Kacau hingga naik bau dan masukkan santan pekat.
4. Letak asam gelugor dan perasa secukupnya.
5. Masukkan telor dan tambah air jika terlalu pekat.
6. Setelah mendidih masukkan sayuran kesukaan yang telah dipotong.
7. Tutupkan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Sedapnyaa..kalau makan dgn roti canai atau lempeng pekak (lempeng tepung kosong tuu...)...terliur u!!!
tu ler cik mat... masih ada lagi kari telor ca ni hehehehehe (anak umie takmo makan kalau dah over-night) geram betullah ngan budak2 zaman sekarang! Umi ada 'roti ma' (resipi roti turun tenurun from my MIL)yang umie buat dan frozenkan. Tadi dah defrost, esok umi makan sahur tu je ler jawabnya :D
Post a Comment