4 November 2007

Nasi briani Pakistan



Semalam ada beberapa kawan bertamu so tak ada modal nak masak apa so umiepun buatlah nasi briani pakistan. Sebenarnya nasi ni simple je. Nasinya dari nasi pilau pakistan dan gulainya dari gulai ayam pakistan yang pernah umie letak di My Resipi (MR) Lihat link di bawah

http://www.myresipi.com/top/detail/753
http://www.myresipi.com/top/detail/756


Nasi pilau Pakistan

Bahan
4 cawan beras basmati
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 biji bawangh besar dihiris
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar minyak sapi
1 cawan sayur campuran
garam dan perasa secukupnya

Cara

1. Cuci beras dan toskan
2. Panaskan periuk dan cairkan minyak sapi
3. Goreng bawang yang dihiris hingga naik bawa dan layu
4. Masukkan serbuk jintan dan ketumbar
5. Masukkan beras dan kacau rata
6. Masukkan susu serta air dan masak nasi hingga nasi agak kering baru masukkan sayuran campur.

Gulai ayam Pakistan

Bahan

6-8 ketul ayam (biasanya Paki guna kambing TAPI umi_e tukar pada ayam sebab tak suka makan kambing)
1 tin plum tomato (bukan tomato puri)
1 labu besar bawang (dihiris)
5 biji cili hijau (tambah ikut suka pedas)
50gm daun ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk ketumbar
minyak untuk menumis


Cara

1. garam dan perasa secukupnya
2. Bersihkan ayam terlebih dahulu
3. Blend cili hijau bersama daun korianda/ketumbar
4. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hiris hingga naik bau dan layu
5. Masukkan bahan yang di blend tadi, kacau dan masukkan serbuk jintan dan serbuk ketumbar. Kemudian masukkan plum tomato bersama jus nya sekali.
6. Lepas tu baru masukkan ayam, garam dan perasa secukupnya...
7. Masak sampai ayam empuk dengan api perlahan dan kuahnya agak pekat

p/s: Resepi ini tak gunakan air atau santan...


Cara untuk menyediakan nasi briani Pakistan

1. Setelah nasi masak, ambil beberapa senduk nasi dan letak ke dalam bekas yang disukai (tahan panas)
2. Sendukkan sedikit gulai ayam tadi ke atas nasi
3. buat satu lagi lapisan dan ditutupi dengan lapisan nasi tapi haruslah seimbang antara nasi dan lauknya.
4. Tutup bekas tadi dengan aluminium foil dan masuk dalam oven dengan api perlahan selama 10-15 minit supaya nasi dan gulainya mesra. (Kalau tak mau letak dalam oven pun boleh - ikut suka)
5. Hiaskan dengan daun ketumbar

No comments: