Mee kari ni juadah yang mudah untuk disediakan... masa musim open house baru-baru ni, rasanya hidangan yang tak ketinggalan ialah mee kari :D
Bahan
1 biji bawang besar - dikisar halus
5 ulas bawang putih - dikisar halus
1 inci halia - dikisar halus
1 peket serbuk kari daging
2 sudu besar cili giling (ikut suka pedas)
1 bungkus mee kuning-dicelur
Tauge (50 sen)-dicelur
Sawi-dicelur
Bawang goreng
Asam keping
Garam/perasa
Minyak untuk menumis
50gm kerisik
400ml santan pekat
air secukupnya
Bahan isi
1 bungkus tauhu kering empat segi -dipotong 4
1 bungkus tauhu kering empat segi -dipotong 4
500g isi kerang
500g bebola ayam - dipotong 2
500g bebola ikan - dibelah 2
5 biji telur direbus (jika suka)
Cara
1. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan sedikit air bersama cili giling dan serbuk kari.
3. Masukkan santan kelapa. Kemudian, masukkan kerang, tauhu, bebola ikan/ ayam, asam keping dan tambah air jika perlu.
4. Biarkan menggelegak sambil dikacau-kacau kuahnya supaya santan tidak pecah minyak.
5. Jangan lupa untuk masukkan garam secukup rasa dan angkat untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment