14 November 2007

Sardin masak asam


Sardin merupakan kegemaranku - bukan kegemaran anak2ku :D Kalau sardin ni, makan mentah2 pun rasa dah sedap... cukup dengan perah asam limau dan potong cili+bawang... ermmmm yummy yummy :D


Kali ni masak simple je, sardin masak asam...


Bahan


1 tin besar sardin (ikut cap apa suka)

1 biji bawang ebsar (potong hulat)

2 biji lada merah ( hiris)

10 ulas bawang merah - blend

5 ulas bawang putih - blend

1 inci halia potong/hiris halus

1 genggam asam jawa

1 cawan air

perasa/garam secukupnya

minyak untuk menumis


Cara


1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang telah diblend bersama halia
2. Masukkan sardin
3. Bancuh asam jawa dengan air dan ramas2 - masukkan dalam periuk (boleh tambah jika suka)
4. Masukkan bawang/lada merah hiris
5. Letak perasa/garam secukupnya
6. Tunggu sampai mendidih


No comments: