Sardin merupakan kegemaranku - bukan kegemaran anak2ku :D Kalau sardin ni, makan mentah2 pun rasa dah sedap... cukup dengan perah asam limau dan potong cili+bawang... ermmmm yummy yummy :D
Kali ni masak simple je, sardin masak asam...
Bahan
1 tin besar sardin (ikut cap apa suka)
1 biji bawang ebsar (potong hulat)
2 biji lada merah ( hiris)
10 ulas bawang merah - blend
5 ulas bawang putih - blend
1 inci halia potong/hiris halus
1 genggam asam jawa
1 cawan air
perasa/garam secukupnya
minyak untuk menumis
Cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang telah diblend bersama halia
2. Masukkan sardin
3. Bancuh asam jawa dengan air dan ramas2 - masukkan dalam periuk (boleh tambah jika suka)
4. Masukkan bawang/lada merah hiris
5. Letak perasa/garam secukupnya
6. Tunggu sampai mendidih
No comments:
Post a Comment