Kek Chiffon pandan ni dari resipi shamatul86 (MR) http://www.myresipi.com/top/detail/1135
Kek ini dihias dengan butter icing resipi umie dan juga boleh dilihat di MR http://www.myresipi.com/top/detail/758
Kek ini dihias dengan butter icing resipi umie dan juga boleh dilihat di MR http://www.myresipi.com/top/detail/758
Bahan
- Bahan A:
- 6 biji kuning telur
- 2/3 cawan minyak Mazola
- 2/3 cawan santan dari ½ biji kelapa
- ½ sudu teh garam
- 1 cawan gula pasir
- pewarna hijau (pandan)-banyak mane ikut suke
- 2 cawan tepung diayak bersama 2 sudu teh baking powder
Bahan B:
- 6 biji putih telur
- 2/3 cawan gula pasir
- 1 penutup cream of tar tar
Cara
- Bahan (A): 1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)2.Masukkan pewarna hijau, minyak & santan. Kacau. 3.Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder). 4.Ketepikan
- Bahan (B): 1.Pukul putih telur sehingga menjadi buih sabun. 2.Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang. 3.Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
- Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A dan bakar.
Bahan Butter icing
Bahan
- 250gm butter
- 150gm shortening
- 250gm icing sugar (diayak dulu)
- 2 sudu besar susu segar
- Pewarna ikut suka
Cara
- Pukul kesemua bahan (kecuali susu segar) hingga kembang atau rupa berubah menjadi putih gebu...
- Setelah cream kembang, putih dan gebu (sekiranya nampak kurang lembut barulah masukkan susu cair tadi) jika cuaca panas mungkin cream tidak memerlukan susu kerana akan menajdi agak lembut
- Ambillah banyak mana cream yang diperlukan dan letak pewarna ikut suka. Kacau sehingga rata...
No comments:
Post a Comment