2 November 2007
Masak lemak cili api daging
Masak lemak cili api memang terkenal di kalangan orang Negeri Sembilan. Kampong umie pun kat Negeri Sembilan juga tapi umie jarang masak lemak cili api yang kaw-kaw pedasnya sebab anak2 nanti tak dapat nak makan...
Masak lemak cili api daging ni memang Kaw pedasnya - orang kata berasap ler... Tambah makan dengan nasi panas yang baru masak... anak2 makan kira berkipas kat mulut tu hehehehehe
Bahan
1/2 kilo daging (ikutlah suka banyak mana)
santan pekat 250ml (dalam kotak/tin/fresh)
kuniyt hidup 1 inci
cili api 10-15 biji (ikut suka pedas)
10-15 ulas bawang merah (yang kecik2 tu)
1-2 batang serai (diketuk2)
perasa secukupnya
air untuk merebus daging secukupnya
asam keping (ikut suka masak dan jenis asam)
Cara
1. Cuci daging dan potong ikut suka
2. Blend bawang+kunyit hidup+cili api
3. Masukkan daging + air+ bahan yang telah diblend dalam periuk dan masakkan daging hingga agak empuk
4. Bila dah agak empuk baru masukkan santan+serai+asam keping
5. Masak hingga puas hati dan padamkan api dapur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Aduhh mak...kak E, pagi2 mat masuk sini, tgk2 ada gulai lemak cili padi daging...sodapp tu.....mesti ada yg jadi "naga" lepas makan tu..molot keluaq api!!!!
hehehehehe memang mat!!!! umie pun berasap silap2 ada yang kena telan :P
Post a Comment