23 January 2008

Sambal sotong kering


Kalau ummi ke Penang nak pesan buah pala
Selain itu minta juga belikan buah berangan
Bila tiba time memasak mulalah pening kepala

Puas fikir akhirnya sambal sotong jadi hidangan


Bahan

6 keping sotong kering - potong kecil dan direndam dalam air abu hingga agak lembut
20 tangkai cili kering - ikut suka banyak (dikisar)
1bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci belacan (dikisar)
1 bawang besar dihiris bulat
2 sudu besar kicap manis
asam jawa (disatukan dlm mangkuk, dimasukkan air sedikit)
minyak utk menumis
perasa/ gula/ garam


Cara

1. Panaskan minyak dan kesemua bahan kisar (kisar sekali kesemuanya) hingga naik bau.
2. Masukkan kicap manis, air asam jawa dan belacan.
3. Masukkan perasa, gula dan garam
4. Masukkan sotong kering dan masak hingga sotong empuk.
5. Bila sotong sudah empuk, masukkan bawang yang telag dipotong bulat.



No comments: