8 January 2008

Acar buah


Hani bawa anaknya ke Bukit Bendera
Balik bercuti dari Jepun tidaklah lama
Acar buah juadah membuka selera
Buat banyak-banyak boleh simpan lama



Bahan

20 ulas bawang merah/kecil
10 ulas bawang putih belah
3 inci halia -hiris halus
10 tangkai cili kering (lebih kalau nak pedas) diblend
buah-buahan kering ikut suka (contoh -prune, kismis, asam boi, buah pala etc)
½ peket serbuk kari daging Adabi
1 batang kayu manis
3 sudu makan cuka
1 cawan gula perang/gula Melaka
1 cawan air
garam/perasa
minyak untuk menumis


Cara

1. Didihkan 1 cawan air dan masukkan cuka, gula dan garam.
2. Bila mendidih, masukkan bawang merah. Ketepikan (jerukkan).
3. Panaskan minyak(gunakan periuk yang agak2 muat untuk isi semua buah-buahan kering) dan tumiskan halia, bawang putih dan kayu manis.
4. Kemudian masukkan rempah kari & cili kering blend dan goreng sehingga agak garing.
5. Masukkan buah-buahan yang agak keras dahulu - biar hingga lembut.
6. Masukkan bawang yang sudah dijeruk bersama air jeruknya sekali.
7. Masukkan buah-buahan lain dan gaul rata.
8. Sesuaikan rasa gula dan garamnya.

No comments: