17 January 2008

sambal kerang


Siti Nur membela dua ekor ikan puyu
Ikan puyu dihadiahkan oleh si emak
Satu lagi masakan tradisional Melayu
Sambal kerang dimakan bersama nasi lemak

Bahan

1 mangkok isi kerang (telah dimasak dan dikupas)
20 tangkai cili kering - ikut suka banyak (dikisar)
1bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
1 bawang besar dihiris bulat
1 sudu besar serbuk belacan
2 sudu besar kicap manis
asam jawa (disatukan dlm mangkuk, dimasukkan air sedikit)
minyak utk menumis
perasa/ gula/ garam


Cara

1. Panaskan minyak dan tumis cili kering yang dikisar, bawang merah dan putih hingga naik bau.
3. Masukkan kicap manis, air asam jawa dan belacan.
4. Masukkan perasa, gula dan garam
5. Masukkan kerang dan bawang yang telah dipotong bulat. Kacau rata.


No comments: