7 January 2008

Lemak daging nangka muda

Lilydvalley member MR memang dah lama
Pengetahuan amnya memang dibangga
Lemak daging nangka muda masakan lama
Masakan tradisi bangsa seharusnya dijaga
Bahan

1/2kg daging bahagian bahagian yang lembut
200ml santan
1 batang serai, diketuk
1 inci lengkuas, diketuk
250gm nangka muda, dibersihkan dan dipotong kecil - rebus sekejap

Bahan kisar

5 biji cili api hijau - ikut suka banyak/pedas
7 ulas bawang merah bawang kecil
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

Cara

1. Rebus daging di dalam periuk bersama bahan kisar sampai empuk.
2. Kemudian masukkan santan, serai dan lengkuas kacau sehingga mendidih.
3. Masukkan nangka dan masak sehingga naik berminyak - jangan dampai pecah minyak

No comments: