Pandai sungguh Mak Yah membuat dodol
Cik Mat membantu sampai duduk bersila
Hidangan petang dengan puding cendol
Hidangan petang dengan puding cendol
Makanan tradisi yang diolah semula
Bahan
Bahagian Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam
Bahagian Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam
Cara
Bahagian Lapisan Bawah
1. Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
2. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
3. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Tips : untuk acuan.
Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
Bahagian Lapisan Atas
1. Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur.
2. Tapiskan air gula.
3. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
4. Kocok kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam.
5. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan
4 comments:
salam ziarah...
sedapnyer kuih tu...
tp masalah nye mama suka yg instant...
nak buat malas...
mama nak cari ni...
ermmmm...nanti umi_e dtg PD bawak kanlah tuk mama...
salam kak e,
aduii..bahaya nie..kalo gie sinie leh wat sy lapor selalu...tp interesting..mmg bagus utk sy yg tak reti masak..hikss..
hehehehe mama, samalah kak e pun jenis malas gak... buat sekali setahun gamak nya:p sebab buat masa tergila-gila nak cuba... dah buat sekali tak buat lagi dah lah...
zura... kak e pun tak pandai juga tapi kak e 'suka memasak' so rasa dab hasilnya no2 :D
errmmmmm meh ler try mana2 yang simple ;)
Post a Comment