6 January 2008

Donut bulat


Nita buat kek lapis bersama kak pah berhati-hati
Kek lapis yang dibuat rupanya berbelang-belang
Resepi donut kudapat dari blog Princessharyati
Makanan kegemaran anak-anak dan hb tersayang




Bahan

280ml air
300 g tepung roti (high protein flour)
200 g tepung gandum (plain flour)
10 g garam
60 g gula halus
20 g susu tepung
1/2 camca besar baking powder3
1/2 camca teh instant yeast
2 kuning telur
50 g lemak sayur (shortening)

Bahan

Gula halus
Coklat cair
Gula hiasan
Lemon curd/Cream custard

Cara

1. Satukan kesemua bahan kecuali air dan lemak sayur.
2. Adun hingga rata dan tuang air, gaul hingga menjadi doh lembut.
3. Masukkan lemak sayur sambil terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan tidak melekat di mangkuk adunan.
3. Bulat2kan doh (tak payah buat lubang di tengah), Masukkan dalam satu bekas dan biar 1 jam (hingga naik 1 x ganda).

* KAEDAH LAIN:-
Masukkan bahan2 diatas mengikut urutan ke dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan. Tunggu hingga siap.

4. Keluarkan doh tadi dan uli sekejap, rehatkan 5 minit.
5. Bagi doh kepada 2 bahagian. Canai satu bahagian setebal 1/2 cm. Terap dengan penerap bulat dan alihkan ke dulang yg telah ditabur sedikit tepung. Buat hingga siap.
6. Rehatkan 30 minit hingga naik lagi.
7. Goreng donat dalam minyak sederhana panas, jangan goreng terlalu banyak, cukup sekadar4 - 5 biji saja, untuk mengelakkan suhu minyak jatuh mendadak.
6. Bila kuning keemasan pada kedua2 permukaan, boleh angkat dan toskan atas paper towel.
7. Donat yang siap digoreng boleh disalut dengan gula halus.

No comments: