rrozie17 orangnya cantik pandai bergaya
Jumpa nita berpandang-pandangan
Semalam bingung nak masak apa buat keluarga
Anak-anak cadang chicken chop untuk hidangan
Resepi 1
Bahan
Ayam yang telah dibuang tulang (deboned)
Tepung seasoning (NONA multipurpose seasoning flour) atau apa2 yang sewaktu dengannya.
Telur
Sebuk lada
Garam
Minyak untuk menggoreng
Cara
1. Seekor ayam dipotong besar (selalu aku suruh saja penjual ayam tu potong 6)Potong sedikit pada tulang ayam dan dengan teliti hiriskan daging ayam dari tulang ayam tu.
2. Perap dengan serbuk lada dan sedikit garam.
3. Pecahkan telur dalam mangkuk, pukul sedikit supaya bercampur telur merah dan putih.
4. Celupkan isi ayam tadi ke dalam telur.
5. Tepung seasoning tu tuang ke dalam piring.
6. Gulingkan isi ayam yang telah di celup ke dalam telur tadi ke dalam tepung seasoning.
7. Ratakan tepung seasoning ke atas isi ayam.
8. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak dengan api yang sederhana (takut isi ayam tak masak dengan betul kalau api kuat).
9. Bila dah kekuningan warna chicken chop tu angkat dan letakkan kuah/sos sebelum di makan.
Sos Lada Hitam (Black pepper sauce)
Bahan
Sebotol sos lada hitam
Sedikit sos tiram (2 – 3 sudu)
Cendawan button (yang dalam tin)
Bawang besar
Cili hidup (kalau suka)
Sedikit garam dan gula secukup rasa
Cara
1. Masukkan ½ botol sos lada hitam ke dalam periuk.
2. Masukkan air supaya tidak terlalu pekat. Kepekatan sos dan banyaknya air perlu di adjust sendiri sebab bergantung kepada kepekatan sos lada hitam.
3. Sos lada hitam dalamm botol tu rasanya sedikit masam2 jadi kalau tak suka masam2, kurangkan kuantiti sos dari
4. Potong dadu bawang besar, cili hidup (optional sebab lada hitam dah pedas). Masukkan ke dalam periuk.
5. Cendawan dalam tin, di potong ikut suka besarnya. Kalau suka besar dihiris besar, tak pun boleh juga di dadukan kecil-kecil.
6. Masukkan semua bahan-bahan lain ke dalam periuk dan didihkan.
7. Letak garam dan gula secukup rasa.
Resepi ni umie ambil dari blog AUNTYN - http://kampungkitchen.blogspot.com
Resepi 2
Bahan
3 keping daging dada ayam[buangkan tulang]
Kentang goreng
3 helai daun salad
1 jagung rebus [potong 3]
1 biji tomato [hiris ]
Bahan Perap
1 s/b rempah kari ayam
1 s/b sos tiram 1 s/k cili mesin
1 s/k serbuk lada hitam 1 s/b minyak
Cara
1. Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan perap selama 3 jam
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam yg diperap sehingga masak.
3. Susunkan semua bahan dalam pinggan steak dan siramkan dengan sos berempah.
SOS REMPAH
Bahan
2 s/b majerin
2 ulas bawang putih ]
2 ulas bawang merah ] cincang halus
1 s/b rempah kari
1/2 cawan stok ayam
1 s/k tepung jagung [bancuh ngan sikit air]
100 gm cendawan butang [cincang]
1 s/b sos tomato garam
Cara
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang sehingga layu dan wangi.
2. Masukkan rempah dan stok.
3. Masukkan sos tomato, cendawan dan garam.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau rata. Biarkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Tutup api dan siramkan pada ayam.
SOS LADA HITAM
Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
2 sudu besar kicap
1 cawan air rebusan tulang ayam/daging
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air
sikit garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis
Cara
1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan tomato sos, lada hitam, kicap dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki perisakan garam n gula secukup rasa.
5. Hidangkan bersama ayam atau ayam
SOS CENDAWAN
Bahan
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar lada hitam
1 tin mushroom sup
1/2 cawan mushroom [cincang halus]
1/2 cawan air rebusan tulang ayam/daging
1 sudu besar tepung jagung bancuh ngan air sikit garam dan sedikit gula minyak untuk tumis
Cara
1. Tumis bawang & bawang putih sampai layu.
2. Bila sudah agak wangi, masukkan air rebusan tulang ayam.
3. Bila dah pekat masukkan mushroom soup, mushroom cincang, lada hitam, lada putih dn tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki perisakan garam n gula secukup rasa.
5. Hidangkan bersama ayam atau ayam bakar atau pun chicken chop.
************ resepi ini pulak umi cedok dari dapaur chef popular kita >>> sis hanieliza<<< http://hanieliza.fotopages.com
Bahan
2 biji ubi kentang
1 sudu besar butter
3~4 sudu besar susu segar
sedikit garam
sedikit parsley-dicincang(optional)
Cara
2. Rebus sehingga empuk.
3. Lenyek-lenyekkan ubi kentang dengan garfu.
4. Panaskan butter, susu dan garam. Apabila butter dah cair, padamkan api.
3. Lenyek-lenyekkan ubi kentang dengan garfu.
4. Panaskan butter, susu dan garam. Apabila butter dah cair, padamkan api.
5. Masukkan ubi kentang yang dah dilenyek tadi. Gaul sehingga serata.
6. Akhir sekali masukkan daun parsley yang dah dicincang halus. Gaul rata.
6. Akhir sekali masukkan daun parsley yang dah dicincang halus. Gaul rata.
@@@ umie letak kedua2 resepi dari AUNTYN dan juga hanieliza kerana salah satu resepi mereka digunakan - campur/ambil mana yang rasa senang@@@
%%%%%%%%% kalau sesiapa tidak ada masa utk buat semua dari awal kerana kesuntukan masa bekerja/dipejabat, bolehlah dapatkan bahan yang "INSTANT" tapi "KENA PREPARE" juga ler... kat Yummie tepung mashed potato ada, brown sauce ada, black pepper sauce ada... apa nak, cari and sediakan duit je... tak ada kat situ, gi cari kat kedai lain lak hehehehehe :P %%%%%%%%%
No comments:
Post a Comment