14 January 2008

Kerabu kerang


UncleJ dan kasawari mudah ketawa
Ajak bertemu tak pernah berhalangan
Masakan tradisional sungguh istimewa
Kerabu kerang dijadikan hidangan


Bahan

1 mangkuk isi kerang
1 mangkuk taugeh - basuh dan tos
1 mangkuk daun kesum - diambil daun saja dan diricih (boleh tukar daun lain)
1 biji bawang dirincih nipis
5 biji cili padi - tumbuk halus
½ cawan santan pekat
2 sudu kerisik
2 sudu makan air limau nipis
garam dan gula secukup rasa


Cara

1. Satukan santan, garam dan gula.
2. Kemudian satukan bahan selebihnya dan gaul rata.
3. Pada yang nak pedas boleh tambah cili padi.

* Jangan adun kerabu tadi terlalu awal. Sebaik-baiknya bila nak makan baru diadun. Kalau tak ulaman-ulaman menjadi lembik


(sumber Mesra.net)

No comments: