6 January 2008

Daging pedas


Kakfiza kini menetap di Penang
Ideanya di Forum MR semuanya bernas
Daging pedas nak masaknya senang
Sedap dimakan dengan nasi panas





Bahan

370 gm daging (dibasuh & dipotong kecil)
100 gm cili kisar
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
1.5 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih (ditumbuk & dikisar)
5 ulas bawang merah (ditumbuk & dikisar)
1 ½ cawan air
1.5 cm halia
¼ cawan minyak


Cara

1. Masak daging bersama halia yang ditumbuk+bunga lawang+bunga cengkih+buah pelaga & kulit kayu manis dengan air daging yang keluar hingga daging empuk (boleh tambah air jika perlu).
2. Biarkan hingga lembut & tinggal sedikit airnya/kering.
3. Tuangkan minyak dan panaskan minyak, tumis cili kisar kacau hingga naik minyak. Gaulkan daging ke dalamnya
4. Tuangkan kicap & sos tomato kacau hingga kering sedikit kuahnya. Sebelum diangkat masukkan bawang besar yang dipotong (ikut sukA). Kacau sebentar hingga layu & hidangkan.

No comments: