21 January 2008

Popia goreng


Jauhnya berjalan hingga ke Shang Hai
Sambil berjalan memakan kentang
Popia goreng bersoskan cili Thai
Sedap dimakan di waktu Petang




Bahan

50 keping kulit popia
500 gm tauge
1 genggam udang kering (ditumbuk halus)
1 biji sengkuang (ukuran sederhana)
1 biji timun
200 gm udang hidup/ atau ganti dengan ayam jika suka
1 biji
bawang besar - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
Sedikit bancuhan tepung gandum (untuk melekatkan kulitnya)
Sedikit minyak untuk menggoreng
Sedikit garam dan serbuk perasa


Cara

1. Bersih tauge dan buangkan ekornya. Kemudian cuci dan toskan.
2. Sengkuang dan timun diparut memanjang.
3. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang besar+ bawangputih dan udang kering hingga wangi.

4. Bila telah agak kering, masukk
an udang dan sengkuang Tambahkan garam dan serbuk perasa.
5. Kacaulah hingga cukup masak kemudian angkat.

6. Bentang sehelai kulit popia. Letakkan bahan yang telah dimasak, timun dan tauge kemudian bungkuslah dan lekatkan dengan bancuhan tepung gandum tadi.

7. Buat begini sehingga habis.
8. Panaskan minyak dan gorenglah hingga garing - angkat dan toskan minyak.


*** Hidangkan dengan sos Thai atau sos cili

2 comments:

aNgRiAni said...

salam mesra...kak e...sodapnyer popiah akak ni...nak try ler petang ni...yummmy...

umi_e said...

:) silalah... buat je... senang je tu ;)