22 January 2008

Daging goreng kunyit


Kalau hati dah suka sudah pasti terbayang-bayang
Asalkan jangan jadi gila bayang sampai ke tua
Daging goreng kunyit kegemaran hb tersayang
Resepi khas umie pelajari dari ibu mertua

Bahan

1/2 kg daging - dipotong nipis
Serbuk garam dan serbuk kunyit (kunyit hidup pun boleh)
7 ulas bawang merah - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 biji bawang besar - potong bulat
lada merah/hijau 1 biji (atau cilipadi beberapa biji jika hendak lagi pedas) dihiris serong


Cara

1. Bersihkan daging dan hiris daging ikut suka
2. Perap hirisan daging dgn garam dan kunyit secukup rasa sekurang2nya 20 minit
3. Masak daging dengan api perlahan hingga air daging kering/daging empuk
4. Bila air daging kering, masukkan minyak masak dan goreng seperti biasa
5. Bila warna daging berubah /garing, masukkan bawang merah dan bawang putih yg dihiris tadi. goreng hingga layu.
6. Masukkan hirisan bawang besar dan lada. gaul rata dan goreng sehingga semuanya garing.


1 comment:

kinder said...

daging goreng kunyit nie kegemaran hb jugak...resepi mak mertua dr pantai timur..heheh