27 January 2008

Ayam lemak cili api


Amy bertanya sis honey jika sis pandai menari
Sis mendiamkan diri buat Amy terntanya-tanya
Ayam masak lemak cili api masakan Negeri
Kalau lebih banyak cili api lebih enaklah rasanya

Bahan

1 ekor ayam
4 biji kentang sederhana besar (jika suka letak)
1 tin santan
minyak
garam/perasa
serai - dititik


Bahan unt ditumbuk/blend:

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
12 batang cili padi - banyak ikut suka pedas
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
3 cm lengkuas
1-2 biji buah keras


Cara

1. Tumis bahan yg dikisar dlm myk sampai naik bau

2. masukkan serai yg sudah di titik

3. kacau sampai sebati

4. Masukan ketang yang dibelah 4 bersama ayam dan gaul

5. Jika ayam dan kentang sudah agak2 empuk, masukkan santan

6. kacau & tunggu sehingga mendidih

7. masukkan garam / perasa secukupnya

3 comments:

mUaDZam ShaH said...

perghh!!! masak lomak !! sodap nie!! nasi panas satoooo...!!!!

umi_e said...

hehehehe shah... meh ler sini makan sama-sama ;p

mUaDZam ShaH said...

masak lomak cipi api nie klu makan kena ler kak E standby teh o ais limau ..bukan per takut tersedak lak + pedas..!! perghh!!!