21 May 2009

Jumpa Vet ~Follow Up~

Lihatlah rupa Mahzuz yang berkurap tu - itupun dah diubati... bayangkan sbelum... mesti geli kan:P

Waheedena berasal dari Batu Pahat
Orangnya pembesih tak suka kotor
Kucing-kucing umie masih tak sihat
Temu janji susulan berjumpa doktor


Jess terus sakit dan demam je...

Hari ini umie bawa Jess dan Mahzuz untuk mendapatkan rawatan susulan. Jess selalu kena demam selsema dan Mahzuz pula, masa kami ambil dia, badan dia penuh dengan kurap. Dua minggu lalu umie bawa mereka berdua untuk mendapatkan suntikan dan ubat. Mahzuz pula sudah sepatutnya mendapat vaksin yang kedua. Malangnya vet yang merawat tidak mahu berikan suntikan vaksin kepada Mahzuz dengan alasan kurap yang ada harus disembuhkan terlebih dahulu...

Peliknya kenapa pula klinik yang mula-mula umie pergi untuk dapatkan rawatan memberikan suntikan vaksin yang pertama kepada Mahzuz... Umie ikut saja apa yang dikata oleh vet sebab mereka lebih arif. Hari ini Jess dan Mahzuz diberikan suntikan lagi dan Jess dibekalkan dengan ubat selsema, anti-biotik, ubat mata dan juga vitamin.

Sejak kami ambil Jess, dia sentiasa tidak sihat dan terus bergantung pada ubat tetapi hairannya selera makan dia begitu baik sekali... Keadaan Mahzuz kini sudah bertambah baik dan kurapnya telah bersih sebab hari-hari umie sapukan ubat... Semalam Mahzuz tercakar dada dan peha umie kerana cuba melarikan diri daripada disapunkan ubat kurap hehehehehehe agaknya ubat tu pedih :D

Jess pula untuk berikan ubat kepadanya memang sukar tetapi ada cara mudah iaitu dengan 'membalut' ubat-ubat (bentuk pills) dengan ikan atau ayam. Jess akan dengan lahap memakannya hehehehehehe

Jess dan Mahzuz akan dibawa berjumpa vet lagi lagi untuk pastikan mereka betul-betul pulih... Gambar Mahzuz yang mulai pulih dari menghidapi kurap tidak dapat diupload, bila dah ada gambar Mahzuz, umie akan letak n3 tetang Mahzuz lagi...

6 comments:

apisz said...

akak, nk anta kucing2 kat klinik tu bgtau ar..nak tgk la diorg rawat camne...1st time jupe org yg betol syg kat kucing cam gini sekali =)

Anonymous said...

rsnye skg nie mmg musim kucing sakit kot..dyna pnye kucing yg kecik (lala) br je baek demam selsema..sian sgt..bersin da brenti..hidung die tersumbat..mulut asyik terbukak je sbb kne bernafas ikot mulut..mlm ketige pling truk..ingt die da nk mati da..yela..mlm2 mane la ade vet yg bukak kn..da buntu xtau nk buat ape..last2 dyna amik vicks,calit sket kt tisu n letak tisu tue sblh die..br la die xbersin sgt mlm tue..esoknye nmpk mcm da ok sket..

lepas tue,skg nie abg die plak (shiro) yg sakit..2bln lps docte sahkan shiro ade penyakit bronchitis n something wrong dgn jantung die..lps bg ubat die mcm da ok..cume docte xbg shiro activ sgt..xbole lari2,xbole ade kt tmpt sejuk sgt,panas sgt..tp name pn kucing..mcm mane kite nk kawal die dr xberlari..hee..harap2 kucing2 kite cpt2 sembuh ye kak ummi..insyaAllah -dyna

zieha said...

salam perkenalan:) ohh..minat kucing ye..zieha mmg suka pada kucing, but since dah ada anak nie..kucing terpaksa dilupakan..dulu zieha ada kucing ,nama dia kitty, kalau nk tgk dia, jom ziarah blog anak i plak
http://myfiras.blogspot.com

umi_e said...

apisx... boleh je... nanti kasi kontek no eekkk ;)

dyna... semoga kucing dyna cepat sembuh :)

zieha... nanti kak e gi jalan2 kat blog zirha ok :)

chimera said...

saya pun baru je kematian kucing... kena racun. sebenarnya, nak racun tikus... pastu dia pergi gigit pulak tikus yg mati teracun... sedih sgt... sebab sebelum mati tu dia mengelupur... memang sedih..

umi_e said...

chime... takziah ya... alex ada nak give away kittens dia - cantik2 tau --> bolehlah amek satu sebagai ganti ;)