Bahan:
500 gram tepung gandum
20 ekor udang besar (boleh lebih atau kurang-buang kepala sahaja)
1 mangkuk kecil tauge
1 mangkuk kecil daun kuchai (potong 1 inci)
1 biji telur
1 biji cili merah (hiris halus)
2 biji bawang merah (racik halus)
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh gula
Sedikit kunyit
Air secukupnya
Minyak utk menggoreng
Cara:
1.Masukkan tepung, udang, tauge, kuchai, telur, cili merah, bawang merah, garam, gula dan kunyit ke dalam satu mangkuk besar.
2. Tambahkan air hingga adunan menjadi boleh dijemput.Jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
Panaskan minyak.
3. Jumputkan adunan ke dalam minyak yang betul-betul panas.
4. Goreng hingga kekuningan.Angkat dan hidang dalam pinggan.
2 comments:
assalamualaikum kak e
kak e tengah renovate rumah ye...
cantik dekorasi baru ni :D
thanks za :) tukar langsir je - warna tetap sama :D
Post a Comment