7 May 2009

Cucur @ Cucoq

CT cuba buat donut isi kentang
Buat hidangan suami dan anak
Cucur bawang hidangan petang
Dengan sos cili bertambah enak

Cucur bawang/udang ni dah lama menjadi baja hehehehehehe (baru ni dapat nak letak n3). Ada macam2 resepi dan biasanya bila buat cucur bawang atau udang umie dah tak pakai sukat-sukat lagi. Pakai agak-agak je... Di bawah ini umie letak resipi dari DELILA yang penah umie cuba sebelum ini.

Bahan:

500 gram tepung gandum
20 ekor udang besar (boleh lebih atau kurang-buang kepala sahaja)
1 mangkuk kecil tauge
1 mangkuk kecil daun kuchai (potong 1 inci)
1 biji telur
1 biji cili merah (hiris halus)
2 biji bawang merah (racik halus)
Garam secukup rasa
1/2 sudu teh gula
Sedikit kunyit
Air secukupnya
Minyak utk menggoreng

Cara:


1.Masukkan tepung, udang, tauge, kuchai, telur, cili merah, bawang merah, garam, gula dan kunyit ke dalam satu mangkuk besar.

2. Tambahkan air hingga adunan menjadi boleh dijemput.Jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
Panaskan minyak.

3. Jumputkan adunan ke dalam minyak yang betul-betul panas.

4. Goreng hingga kekuningan.Angkat dan hidang dalam pinggan.

2 comments:

zaliana said...

assalamualaikum kak e
kak e tengah renovate rumah ye...
cantik dekorasi baru ni :D

umi_e said...

thanks za :) tukar langsir je - warna tetap sama :D