10 February 2008

spaghetti bolognese with meat balls


SitiFadzillah kawan di forum dan juga jiran
Siti cukup pantang kalau nampak orang meludah
Spaghetti bolognese memamng makanan kegemaran
Persediaannya cepat dan bahannya pun mudah



Bahan

500 gram spaghetti (sepeket)
500 gram daging lembu/ayam cincang (kak e guna Ramli nya je)
1 biji bawang besar – dicincang halus
3 ulas bawang putih – dicincang halus
1 tin sedang tomato puri
1 tin chopped tomatoes
1 kiub stok daging lembu/ayam
1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
garam secukup rasa
2 sudu besar butter
2 tin air (tin tomato puri)
* bebola ayam (jika suka)


Cara

  1. Rebus spaghetti seperti arahan dibungkusan.
  2. Panaskan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Kacau sampai kekuningan dan naik bau.
  3. Masukkan daging cincang. Kacau daging biar semua hancur dan goreng hingga daging keperangan.
  4. Masukkan air (gunakan tin tomato puri/chopped tomatoes untuk sukatan)dan kuatkan api hingga mendidih, kacau selalu.
  5. Masukkan tomato puri dan chopped tomatoes.
  6. Masukkan herba, kiub daging lembu/ayam dan garam.
  7. Masukkan bebola ayam (jika guna)
  8. Biar mendidih kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
* kalau nak pedas, semasa makan bolehlah ditabur dengan serbuk lada hitam (kasar)

4 comments:

Lily.Lulu. said...

sedap nya kak .. nyam nyam ~
terliur pulak rasanya

heeeeeeeeee
:D

umi_e said...

lily... buat ler pastu panggil kak e & the kids makan ~ sure habis tau :D

yOnnA said...

kak,
yonna kan..
rasenye sanggup makan spageti tiap2 hari even x mkn nasik..
sebab yonna sgt chentakan spageti..
waa sedapnye kak!!!!!!!

umi_e said...

laaaaaa yOnna boleh duduk sini ngan akak hehehehehe sebab anak2 akak pun camtu... suka sangat :D