Nampaknya si Aina banyak orang berkenan
Rupanya cantik dan manis so tidaklah hairan
Rupanya cantik dan manis so tidaklah hairan
Nasi minyak dulunya hidangan perkahwinan
Sekarang sudah menjadi hidangan seharian
Bahan
3 cawan beras basmati (boleh gunakan beras lain ikut suka)
2 cawan air + 1 cawan susu cair (ikut sukatan biasa beras yang digunakan)
2 sudu makan minyak sapi
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
bahan penumis (cengkeh, pelaga etc)
pewarna kuning
secubit garam
beberapa helai daun pandan
* blend semuanya
Cara
Sekarang sudah menjadi hidangan seharian
Bahan
3 cawan beras basmati (boleh gunakan beras lain ikut suka)
2 cawan air + 1 cawan susu cair (ikut sukatan biasa beras yang digunakan)
2 sudu makan minyak sapi
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
bahan penumis (cengkeh, pelaga etc)
pewarna kuning
secubit garam
beberapa helai daun pandan
* blend semuanya
Cara- Cuci beras dan toskan
- Blend bawang besar, bawang putih dan halia
- Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi hingga cair
- Tumiskan bahan penumis dan juga bahan yang telah di blend hingga naik baunya
- Masukkan 2 cawan air dan 1 cawan susu cair, garam dan daun pandan
- Masukkan beras dan masak hingga nasi kering
- Setelah nasi kering, buatkan lubang dengan belakang sudu pada mana-mana bahagian yang dalam periuk nasi dan masukkan sedikit pewarna kuning ke dalam lubang tadi dan tutup semula dengan nasi.
- Biarkan hingga nasi masak.
- Kacau nasi setelah betul2 masak
No comments:
Post a Comment