21 February 2008

Sambal gulai tempoyak (pucuk ubi, petai dan ikan bilis)


Api cinta Puteri Ilya Natasha kian semarak
Sado pula hanya menyimpan perasaannya
Sambal gulai tempoyak sedap tidak terkata
Makanan tradisi masakan dari negeri Perak


Bahan

5 sudu besar tempoyak
4 papan petai - ambil isinya
1 ikat pucuk ubi - ambil daun (rebus dan potong2)
segenggam ikan bilis
sehelai daun kunyit muda - dihiris halus
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
10 biji cili api *(banyak ikut suka pedas)
garam/perasa
200ml santan (1 kotak)

* blend semuanya



Cara

1. Masukkan semua bahan yang telah diblend* bersama santan dan sedikit air (jika perlu).
2. Masukkan tempoyak, ikan bilis, petai dan pucuk ubi serta perasa secukupnya - tunggu sehingga layu/masak.
3. Masukkan daun kunyit tunggu sebentar dan angkat.

17 comments:

Wiween @ Awin said...

waahhhh masakan negeri perak.ingat sambal tempoyak n9.hehe ;P

Sado said...

As'kum kak E boleh minta email add tak?

umi_e said...

:p ween... mana2 pun ada sambal tempoyak tapi rasanya asal usul dia dari negeri Perak kot (negeri2 lain jangan marah eekkkk)

umi_e said...

sado... boleh je... errmmm tu dapat dapat kan... :)

h0ney said...

kak e kenape la kak e selalu buat kite terliur dengan hidangan kak e nie... kak e h0ney dh tuko link, minta kak e update yek!

umi_e said...

laaaaaaa kak e masak yang simple2 je... cuba gi tengok kat dapur CMG ke dapur ummi, jun atau member2 kak e yang lain tu sure air liur hOney terus meleleh sebab dapur diaorang lagi canggih2 dans edap2!:p hehehehehe

Jun :) said...

kak e..sedap nih..jun suke sgt tp family jun x mkn..dh lama rasa nk mkn..g umah kak e boleh? meleleh ayaq liuq...

mama ranggie said...

kegemaran mama ni..sodap tu...

princesslavender3 said...

erk cam sedap je.. tp shida x mkn ikn bilis nagan pucuk ubi.. camne tu?? hahaha.. ratah tempoyak je bleh?? ngehngehngeh..

Nina Suria said...

salam pagi jumaat kak e, kenapa sunyi jer.. *tinjau kat belakang*

Wiween @ Awin said...

huhu mmg asal perak ek kak e kalo tempoyak? maklumlah durian dah berbunge!bak kata mr os.kekek ;p leceh la nak sembang msjbox xde ek kak e.:(

Wiween @ Awin said...

kak e,
nanti mai blog ween i have something for u.;)

jo ayee said...

salam k.e..bestnya gulai tempoyak...rindunya..

AKO said...

nak samball belacannnnnn :p

Mat Gebu said...

ishh..kak e..terus buat terliur nihhh..hehehe

Sado said...

yup dah dpt..thanks!..
sambal tempoyak mmg fav sy..
uihhh, meliur sy dipg ari ni..

Pak Ngah: said...

:: salam... nak kena minta tolong MakNgah masakkan resepi ni le... emmmm...