Cik Mat tak boleh panas macam puteri lilin
Pandai masak macam-macam tidak terkira
Kari daging kesukaan bubble@baby@Adlin
Bila umie masak dia makan dengan selera
Pandai masak macam-macam tidak terkira
Kari daging kesukaan bubble@baby@Adlin
Bila umie masak dia makan dengan selera
Bahan
4 biji kentang kecil (dibersihkan dan potong ikut suka)
500 gm daging lembu (dipotong dadu)
5 sudu besar serbuk kari daging
3 sudu besar plain yogurt
200ml susu segar atau 100ml susu cair+100ml air rebusan
3 ulas bawang putih*
7 biji bawang merah*
3 cm halia*
Bahan menumis (cengkeh, pelaga etc)
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
* blend semuanya
*** jika suka lebih cair, masukkan lebihan air rebusan daging
Cara
1. Rebus daging hingga empuk. Simpan air rebusan.
2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis Bahan-bahan blend dan masukkan serbuk kari. Tuang yogurt dan susu segar.
3. Rasa garamnya dan masukkan daging dan kentang bersama air rebusannya.
8 comments:
:: salam... nampak sedap tuuu... berlinang minyaknya...
:: apa2pun jaga2 IC tuuu... senang nak mengundi nanti...
akak! menu ini sgt menarik! huhu besh yek guna yogurt? ubat awet muda kan yogurt? ni yg ween excited nak try ni kak.hehe
pak ngah...
Insya'Allah akan dijaga sebab tak sabar ni! Rasa lamanya nak tunggu 2 minggu :p
ween... biasanya orang pakistan dia masak kari cam ni;)
oh yeke.x penah mkn kasri pakistan kak.kak e mmg besh. semua resepi akak tau.huwaaa jelesnye.nanti ajar ween masak ok? ;)
nak nak nak ..
kak-e.. tun nk dtg umah tumpang mkn leh?
boleh je tun... meh ler :)
Post a Comment