Sebelum beli rumah semua orang mereka tanya
Nasi kunyit hidangan untuk hari istimewa
Rendang nyonya pula sebagai pelengkapnya
Semalam hari istimewa untuk semua yang dikasihi... seperti tahun-tahun biasa pasti ada hidangan istimewa juga... (semalam balckout tak dapat nak update n3 ni)
Nasi kunyit/pulut kuning kali ini dipasangkan dengan rendang nyonya dari CMG (chef siber terkenal) tapi telah diubahsuaikan mengikut selera dan bahan yang ada di rumah...
*** kalau masakan lauk-pauk tak risau sangat sebab sure boleh jadi walaupun entah apa-apa je rasanya hehehehehe
Bahan
1 ekor ayang (potong ikut suka besar)
250ml santan
2 camca besar kelapa tumbuk (kelapa digoreng seperti kerisik, tapi ditumbuk kasar)
3 helai daun limau purut, hiris halus
1 helai daun kunyit
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji cengkeh
5 biji buah pelaga
1 sudu besar gula melaka
2 sudu besar rempah kuri daging/ayam
1 sudu besar
3 keping asam gelugor
Garam secukup rasaBahan
Bahan Blend
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci belacan
1 inci kunyit hidup
5 biji cili merah
1 camca teh lada hitam biji
Cara
1. Bersihkan ayam dan toskan.
2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan kayu manis, bunga lawang etc, tumis hingga wangi kemudian masukkan bahan kisar dan rempah daging+kurma, gaul rata dan tumis hingga terbit minyak dan rempah garing, gunakan api sederhana.
2. Masukkan ayam, gaul rata kemudian masukkan santan cair, kacau sebati.
2. Masukkan ayam, gaul rata kemudian masukkan santan cair, kacau sebati.
3. masukkan daun limau purut+daun kunyit dan tambah garam, gula melaka dan asam gelugor.
4. Akhir sekali masukkan kelapa tumbuk, kacau rata. Masak hingga pekat dan sedikit kering atau ikut suka kepekatannya.
4. Akhir sekali masukkan kelapa tumbuk, kacau rata. Masak hingga pekat dan sedikit kering atau ikut suka kepekatannya.
No comments:
Post a Comment