24 August 2008

Nasi Kerabu Goreng



AlongRoz masak ayam bersantan
Masz pula membuat ubi bersira
Nasi kerabu terkenal di Kelantan
Kini nasi kerabu telah diubah cara


Nasi kerabu merupakan makanan kegemaran hb umie... Resepi di atas merupakan resepi yang telah diubah suai daripada resipi tradisional oleh generasi kini. Malah sekarang nasi kerabu goreng sudah begitu terkenal.

Resipi di atas merupakan hasil masakan hb umie :) Kalau bab masakan/makanan tradisional kelantan hb umie memang terer tau!

Di bawah ini bahan dan cara untuk membuat nasi kerabu goreng (sebenarnya lebihan nasi untuk nasi kerabu biasa)



Cara

4 cawan nasi (nasi untuk nasi kerabu)
5 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
5 biji cili api-ditumbuk (boleh tambah jika mau pedas)
2 biji telor ayam
1 batang serai-dimayang halus*
1 batang bungan kantan*
1 pohon daun kesum*
100 gm kacang panjang
100 gm kobis*
sedikit minyak untuk menumis
sedikit garam/perasa


Cara

1. Mayang halus semua bahan yang bertanda *
2. Panaskan minyak kemudian tumis semua bahan-bahan yang telah ditumbuk halus, garam/perasa.
3. Apabila sudah garing masukkan telor serta sebahagian daripada bahan yang telah dimayang dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan nasi dan kacau hingga sebati.
5. Hidangkan bersama lebihan kerabu (sayuran yang telah dimayang halus)


** Boleh dimakan dengan lauk kesukaan seperti ayam goreng, daging bakar, ikan goreng tepung, keropok ikan, sambal lada :)

4 comments:

TokNabe said...

Hehe... menarik. Ada orang ingat nasi kerabu takleh goreng.

Yang goreng pun sedap.

umi_e said...

toknabe... kebetule ado nasi krabu lebih... tumis & sambal habih doh... tu yang dok wat nasi krabu goreng :D

Ted said...

menyelerakan betul

sakurasa 2 said...

sakura suka makan nasi kerabu