5 November 2008

milky manggo drink


Cik Mat ramah melayan rakan
Sambil memasak laksa nyonya
Minuman ini mudah disediakan
Penuh pula dengan khasiatnya

Umie memang dah tak seproduktif awal-awal mengupdate n3 di sini.... Bukan tak mahu nak update tetapi disebabkan ketiadaan ruang masa untuk duduk di depan komputer (sebenarnya tiap-tiap hari duduk depan PC tetapi tak berkesempatan untuk update n3). Seperti yang Tirana sebutkan, blog ini merupakan kegiatan sambilan atau pun untuk mengisi masa lapang... Bila masa lapang tu 'tak lapang' maka blog pun penuhlah dengan sawang :p hehehehehehe

Hari ini umie cuba juga mencari kesempatan untuk mengupdate n3 dan kebetulan air magga susu ni dah pun dibuat sebelum-sebelumnya lagi... Jadi letaklah sebagai n3 terkini ;) Jom try buat air mangga susu ni... best! (bagi yang suka buah mangga dan susu ler...)

Bahan-bahan: (untuk satu gelas)

1 biji mangga - ambil isi
1/2 gelas susu segar
air batu secukupnya
gula/air gula - jika mau tambah manis

Cara:

1. Blend atau lumatkan isi buah mangga (jadikan puree)
2. Masukkan manggo puree ke dalam gelas
3. Tuangkan susu segar ke dalam puree mangga tadi
4. Hidangkan dengan air batu secukupnya

* Best kalau minum masa petang dan ketika cuaca panas ;)

7 comments:

Ielaz said...

kak e..nampak sedap jek...
kite panggil ni mango lassi...blend dgn susu terus ..mmg sedapp...
terguda uuuu....

Tirana said...

Kak E, saya tengah dahaga ni...tengok air tu..telan air liur..hehehe

umi_e said...

iela... a'a memang mango lassi lah ni :p tapi sajalah nak kasi nama lain hehehehehe

umi_e said...

Tirana... kalau tengah dahaga, minum satu gelas tak cukup tau... rasanya bergelas-gelas baru rasa puas :D

Amer Aan @ Green Arrow said...

akak...
haus la..
tlg buatkan..
bole?
hihi

cendawanintim said...

sedapnyerrrrrrr...nakkkkkkk!

umi_e said...

amer... boleh je... meh sini kak buatkan ;)

cendawan... nak juga eekkkk :p meh ler...

* tapi kena kasi tau awal2 supaya boleh sediakan buah mangga :p