28 November 2008

Birthday cake ~ Permintaan Baby ~


Hunny but jualan biskut susu
Biskut dibungkus berhati-hati
Kek ini permintaan si bungsu
Harap diri Baby berpuas hati

Semalam ulang tahun Baby, setiap tahun pasti ada saja idea dari baby untuk kek ulang tahunnya. Kali ini idea yang diberikan memang agak mencabar minda umie sebab Baby nak 'kek buku' yang di atas 'kek buku' itu berdiri sebuah istana... Puas juga umie fikir bagaimana nak membegakannya... Rasa-rasanya tak adalah susah sangat cuma memerlukan sedikit masa untuk membuatnya.


Pada hari rabu, umie buatkan kek bentuk 'hati @ love' untuk seorang kawan, umie bakar dua bekas. Mula-mula ingat nak buat 'dua hati bercantum' tetapi macam tak sesuailah pulak. So ada satu lagi kek extra. Memandangkan kek bentuk 'hati' tu ada maka umie pun tak jadilah buatkan kek 'buku' untuk baby. Maka permintaan untuk letakkan 'castle' di atas 'buku' telah diubah kepada di atas 'hati' hehehehehehe


hasilnya itulah dia... nasib baik ada benda untuk dibuat castle tersebut sebab sebenarnya umie plan lain... Base castle tu umie gunakan kek yang telah dibuat untuk makan petang. Tiang empat castle tu umie modified dengan menggunakan short bread cookies dan puncaknya pula umie gunakan cone untuk buat 'rose'. Pagar-pagar castlenya pula umie potong cone untuk ros tadi dan dibelah dua sebelum dilekatkan ditepi castle itu ;)


Di depan castle itu berdiri 'princess barbie' yang dibeli dari kedai Yummies (tinggal satu tu je...) dan baby memang dari awal dah plan nak letakkan 'princess' di castle tu... Akhirnya siap jugalah kek permintaan baby, cuma bukan di atas 'buku' seperti permintaan asal darinya...




Pandangan dari atas

9 comments:

zaliana said...

salam kak e..nanti kirim salam kat baby ya...pandai kak e hias kek..cantik..
nak pegi berguru lah :D

Aishah @ UmmiAqil said...

salam akak e...
happy belated besday tuk baby...cantik kek akak tu ketifff....

Tirana said...

Waaaahhhhh..kreatif la Kak E..untung anak-anak..tak payah beli birthday cake dari kedai.

PINATBATE said...

Salam ziarah...untungnya pandai buat deco kek cantik...

umi_e said...

zaliana, aishah,tirana,pinatbate...

terima kasih di atas ucapan untuk 'baby'

kek tu, kak e buat sekadar yang mampu je...

i-chimera said...

cutenyaaaaaaaaa.... nanti saya punya birthday nak tempah dekat kak e jugaklah... bulehh?

farah amoi said...

wahhh..kreatif nye kek besday baby
kak umie ke yg buat tu

umi_e said...

chimera... boleh je... kasi tau awal2 ok :)

umi_e said...

farah... kak e buat gunakan apa2 yang ada dalam simpanan ;)