Senang tapi lama nak tunggu masak
Biasanya tulang lembu orang buat sup... tapi umie buat goreng macam goreng daging :D
Air rebusannya pula umie gunakan sebagai stok untuk masak mee dan sebagainya...
Bahan
1kg Tulang daging lembu
7 ulas bawang merah - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 inci halia - dihiris halus
1 biji bawang besar - potong bulatlada merah/hijau
1 biji (atau cilipadi beberapa biji jika hendak lagi pedas) dihiris serong
1 besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
minyak untuk menumis
Cara
1. Bersihkan tulang dan rebus hingga empuk - tapis dan ketepikan airnya
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang dihiris hingga naik bau
3. Masukkan daging dan goreng bersama bahan tadi
4. Masukkan kicap+sos tiram+garam/perasa
5. Masukkan hirisan bawang besar dan lada.
6. Gaul rata dan goreng sehingga semuanya sebati.
No comments:
Post a Comment