17 May 2008

Lucky ~ didera menyusu ? ~


Intan suka berulamkan daun pegaga
Masak semur ayam letak buah keras

Lucky menyusu untuk hilang dahaga

Tetapi puting susunya amatlah keras




Bagi N3 hujung minggu ini, umie ingin mencoretkan sedikit tentang Lucky, ahli baru kami yang masih terlalu kecil untuk dibiarkan sendirian. Lucky ternyata masih memerlukan susu untuk pembesarannya namun dia tidak suka minum susu di dalam bekas minuman yang diberikan. Oleh itu kami membelikan set botol susu untuknya :)



Malangnya puting susu botol yang dibelikan agak keras untuk Lucky menghisapnya, terpaksalah kami bantu Lucky untuk menyusu. Lucky cepat tidur jika dibelai. Baru dapat sedikit susu dia dah terlena :D dan Lucky suka kalau dia dipeluk dengan erat... jika tidak dia pasti akan mengiau untuk mendapatkan perhatian.



Lucky sudah pandai 'membuang' di dalam bilik air tetapi ada masanya dia membuang merata-rata... sebab lucky masih kecil, kira taklah menjadi masalah besar untuk membersihkan buangannya... jangan sampai besar lucky buat perangai dah lah ya... tak sangguplah umie menguruskannya nanti...




10 comments:

neeziee said...

kucing pun minum susu botol ye.

Pak Ngah: said...

:: salam... comelnya dia...

f 4 r 4 h said...

kak umie,
klu puting tu keras...beli le brand pigeon..
hehehe...lembut puting tu...
hehehe
beli le size M nye
hehehhe


hehhee..
kak umie...saya dah add email address kak umie dlm invited reader list
try kak umie masuk...dpt x...
and klu x bole
kak umie masuk ke fotopages saya and leave msg kak saya
ni saya nye fotopages url :
http://farahbakty.fotopages.com


keep in touch yea..

cikgu jawe said...

hello... ini talian nur ke? ada penderaan kanak2 nih. hehe

comel le anak kucing.

sakuraku said...

kak e..balik mesia nnt org nak jumpa kak e buleh? nak dera kucen2 kak e tu...cumil sgt..hiiiii...
kat jepun ni byk anjing jek..cumil2 plak tu..siap warnakan kuku lg..
kak e tak nak warnakan kuku kucen2 kak e ker? hihihihiihi... masuk pet shop blh bengong kejap..baju2 dia shantek2..mainan dia comel2...hiiiii geram geram...

umi_e said...

neezie... zaman canggih ni semua ada kan ;)

pak ngah... salam juga dari saya :) terima kasih ya

fArAh... jap lagi nak try ok :)

cikgu jawe... hehehehehe dera untuk kebaikan takpe kot :p

iela... Thanks... kak e memang suka barang2 mainan utk anak2 atau anak2 kucing :D

fidadaud said...

kak e, itu botol untuk kucing ke botol untuk manusia? haha.. berapa ounce lucky kena minum susu sejam?

umi_e said...

fida... tu botol utk pet ler :P kalau botol utk baby tak muat mulut si Lucky nak sumbat puting hehehehehhe - buang susu je sebab dia minum cinonit je :D

jiemusa said...

Bila jie tengok kucing jie terasa sedih. Sebab jie dan hubby pernah ada kucing nama manjalara. Comel sekali. Ambik dari umah maklong hubby. Masa ambik jie pesan kat hubby kena tolong jie jaga sebab perut jie dah makin besar pregnant 4 months. Dia janji beria2 sangat. Tapi masa dia lalai dan lupa diri dgn keseronokan bercinta lagi sekali, dia lupa manja sekali dgn jie. Manja lari. Masa tu pun manja mengandung tah sapa buat. Jie sedih sesangat. Tiba2 dia hilang. Kekadang jie nampak dia datang lepak bawah keta jie. Tapi bila jie panggil, dia buat dek jer, dah tak manja. Anak dia tah kemana. Jie marah sgt hubby, sebab jaga kucing bagi jie macam amanah jaga anak gak. Kucing pun ada perasaan. Kalu tak dijaga dia kan lari.... manja, mari yang kat umi balik... dia miow pastu blah. Kalau tengok hubby lagi dia menyampah, blah terus

umi_e said...

jie... sedihnya kak e dengar kisah kucing ji si manjalara...

* kak e pun fikir cam jie juga, mereka macam anak yang kita bela, kena beri perhatian dan kebajikan... sekali kita amek mereka bermakna kita bertanggungjawab ke atas mereka, bukan sekadar beri makan tapi perhatian, kasih sayang dan rawatan...

Alhamdulillah hb kak e amat bekerjasama sebab dia juga memberi perhatian dan juga bantuan - tidak geli untuk membersihkan buangan kucing-kucing tu semua...

** kak e susah hati bila nak balik kampong atau ke mana-mana sebab mereka tak dpt dibawa sama... yer lah 6 ekor semuanya, mana nak sumbat, kete muat-muat orang je :S