13 September 2009

My first homemade Chocolate ;)

3 Syawal Maiyah tak lupakan
Peristiwa tetap akan dikenang
Cokelat ni pertama dihasilkan
Membuatnya amatlah senang

Semalam umie beria-ia sangat nak buat chocolate sendiri. Sebenarnya bahan utamanya dah lama dibeli dan sudah hampir ke tarikh luput!

Setelah bertanya kepada Jue (kawan di MyR) cara untuk membuatnya 'dengan betul' akhirnya umie buat ikut cara sendiri sebab kalau nak ikut cara Jue jelaskan memang tak dapat dibuat sebab tidak ada peralatan untuk digunakan.

Umie double-broiler chocolate yang ada dan kemudia dituangkan ke dalam acuan. Di dalamnya umie letakkan badam cincang yang telah dipanggang dalam oven. Senang sungguh untuk membuat chocolate sendiri! Sesiapa yang berminat bolehlah mencubanya ya...

16 comments:

Brad said...

First time and they look like a real pro made them.
Wonderful !
Brad

sI tEDI said...

wah!!! cantik n comel.. ske makan coklat!! ekekekeke

Watierman said...

Kak e ni memang berbakat..1st time buat dah cun...

umi_e said...

Brad... thank you :)

sI tEDI... suka cokelat eekkk meh ler sini - banyak lagi ni :p

watie... terima kasih :)

Anya said...

Yummie..........
CHOCOLATE my Mommy is crazy about it, she eat it to much .... LOL
They are looking so beautiful
you are very talented :))))))
hugs to all
kareltje =^.^=

umi_e said...

Anya... Thank you :)

cintaAnna said...

erk...semudah itu ke kak e..

Soang ee lah hai..tapi kang kalo den buek jadi lain plak eh...

p/s:serdang dgn Bangi dekat je kak oi..Mek le anto kat adik yg tgh sakit otak ni..

hohohoho

sob sob sob :(

umi_e said...

Anna... jangan sakitkan otak tu :P bahaya ooooo

* anna meh ler sini - akak ni tak berani drive keluar dari kawasan rumah :D

secangkir madu merah said...

saya pernah belajar buat chocolate ni tapi belum berkesempatan nak try lagi..

tak payah beli cokelat kat kedai lagi kan???

cintaAnna said...

alahai kak suh dah mahfuz drive..

kekekke

Anna lagi laaa tak kuar2 bilik....

smenet beharga sungguh sekarang ni

maiyah said...

salam.. pas xcdent deria rasa dah kureng, cokolot dah tak rasa cokolot lagik.. ntah ape2 ler tekak nih

Gorgeous H said...

eh..comelnyeeeeeeeeeeee..
boleh la tempah nanti ye..

Selamat hari raya ye kak E

psstt..raya ni nak datang umah kak E boleh? *wink*

Mawar Merah said...

Hmmm...coklat...suke,suke,suke...
Kak e, saya memang hantu coklat...

may said...

Hi, thank for visiting my blog.The cake look real.

umi_e said...

SMM... anak2 tak berapa sukalah... dorang suka yang beli gak hehehehe

kak ina kl said...

salam umi_e..jadi jugak dia buat coklat ...sedap tak? nanti lehlah cuba bila jejalan kat bangi..