22 June 2009

Ikan KK bersambal


Ada barang kak Ina nak beli
Bila di kedai semuanya mahu
Di Kota Kinabalu ikan dibeli
Tapi namanya tidaklah tahu
Ikan ni umie masak beberapa hari lalu tapi tak berkesempatan untuk dibuat tayangan :P hehehehe. Ikan ni umie beli semasa pergi ke KK hari tu. Masa beli ikan ni memang fresh tapi tak sempatlah nak masak pada masa itu juga (umie kan dah jarang masak) maka ikan-ikan yang dibeli tersimpan dalam freezer begitu saja sehinggalah umie berpeluang untuk memasaknya :-S
Ikan ini umie tak tahu namanya sebab umie akan beli ikan yang tak ditemui atau sukar didapati di pasar kat sini. Ikan ini memang tak nampak di pasar kat sini, maka umie pun beli dan sebab tak tahu namanya maka umie panggil ikan KK je lah hehehehehe . Kawan umie yang tinggal di KK kata dia pun tak pernah beli ikan tu :D
Rasa ikan ini kira ok lah juga. Isinya agak kasar dan padat. Sisiknya besar-besar tetapi telah disuruh bersihkan sebelum umie bawa pulang. Ikan ini umie goreng dan dicurahkan sambal tumis di atasnya sebab hb dan anak-anak suka masakan simple begitu. Cara masa sambal ikan ni sama macam cara umie masak sambal tumis ikan bilis, udang dan sotong - cuma yang ini sambal tumis kosong dan dicurahkan atas ikan yang telah digoreng.

5 comments:

DuRiAn rUnTuH said...

memg sedap ikan mask sambal..hihik

DuRiAn rUnTuH said...

cam maner erk nak buat simbol love byk2 cam akak buat ni??

umi_e said...

ikan masak sambla - simple dan sedap ;)

Buat love banyak2 tu eehhhh - sebenarnya bukan akan yang buat tapi anak kak e si Baby kak e ni buta IT ler... )

*nanti kak e tanya dia ok

ain said...

kak e sama lah ngan saya, byk ikan tak kenal. hubby lebih terer dr saya.hehe

umi_e said...

ain... kak e kenal ikan yang biasa2 je... pastu kalau nak beli ikan mulalah bertanya nama ikan :D