16 August 2009

Kek untuk anak saudara


Sudah lama tak jumpa kak Zara
Tidak tahu ke mana menghilang

Kek dibuat untuk anak suadara

Di majlis kahwin penuh gemilang

Semalam anak saudara umie meraikan majlis perkahwinanya. Tiga-empat hari sebelum majlis yang penuh gemilang itu diadakan, sepupu umie telah datang bertanya tentang kek kahwin dan umie telah bersetuju buatkan kek mengikut kemampuan umie untuk anaknya (maklumlah umie bukan pakar dan tidaklah pandai)

kek paling atas

Anak saudara umie tu pemain bola sepak negeri Selangor, pada majlis perkahwinannya sudah pasti banyak tetamu khas yang akan hadir... Pada mulanya umie rasa segan nak buatkan kek untuknya sebab takutlah kek umie tidak menjadi. Namun disebabkan sepupu umie dah berikan kepercayaan, maka umie buatkan juga...

kek di tengah

Selain kek kahwin, umie juga diminta untuk dibuatkan cuppies untuk meja tetamu khas. Malah 'kek olok' juga diminta sebagai salah satu 'pemberian merenjis air mawar' bagi tetamu. Untuk 'kek olok' yang diminta, umie buatkan 'black-forest with strawberry' ;) Banyak yang mahukan 'kek olok' tersebut yang jumlahnya sudah pasti terhad ;)


kek paling bawah

Apa-apapun yang penting ialah keberkatan majlis yang diadakan. Semoga pasangan pengantin akan terus kekal berbahagia hingga ke akhir hayat...

'kek olok' - black-forest slice

* Cuppies yang dibuat tidak sempat digambar sebab kelam kabut untuk siapkan - deconya biasa-biasa je pun...


21 comments:

<< s| tED| >> said...

wah!! cantik! kak_e.. kek olok tu kek olok-olok ke??

secangkir madu merah said...

eee.. suka betul tengok umi-e buat decoration atas cake tambah2 kek kahwin mcm tu.. cantik..sukanya..
kek olok tu pun ku suka..
nak satu mcm tu..!

maiyah said...

salam.. cantik kek tu.. nampak unik

Anya said...

Wow!!!
Its looks yummieeee......
I want a big piece :)))

umi_e said...

tedi... thanks :)

* kek olok tu memang olok-olok nya :p

SMM... nak ke.. meh ler sini :D

maiyah... terima kasih :)

anya... thanks :)

Mat Gebu said...

salam kak e..kak!!!....kek tu menarik walau pun simple..tak pening sangat kepala bila tengok..lagi satu kek tipu tu memang boleh menipu org!!..sebab nampak menyelerakan sungguh....hehehe

umi_e said...

mat... terima kasih... kek tu gubahan orang yang amatur :p

* 'kek tipu' tu laku tau...

Amy Nujaimy said...

lawa nyer kek 3 tingkat tu... yummy gitu.....

* saya mintak izin link yer....

umi_e said...

amy... thanks... silalah ya...

Alex said...

amy,I come here again, thnks your so nice cake, I want to have a piece..^_^

azah said...

pandainya e buat kek tu, itu kira pro dah tu, kalau amateur tak jadi 3 tingkat..berpuluh tingkat jadinya sebab kena baling2...kek tipu tu cantik, boleh ajar tak?

umi_e said...

kak azah... thanks... boleh je nak ajar... saya pun belajar juga :)

Naurah Napiha said...

Cantik nye kek..msti sedap..klu tempah boleh ke?tp rugi nye sbb knduri kawin dh leps..huhuhu

HaSue said...

Kak..bestlah dah terer cam akak nih wat kek kawin..patut ler mereka percaya akak boleh buat..
Kek olok tuh diperbuat dr apa kak?
Dan tujuannya nak jd gift ke?sorry ler kak,byk tanya lak..kat sini jrg ader kek olok tuh.infact x pnh tgk pun.hehe

umi_e said...

alex... thanks and you can have more than a piece :P

naurah... tunggu anniversarylah ya...

hasue... bolehlah... kek tipu tu bahannya pun tipulah :D

Putra said...

salam.. wah sedapnye kek tu, blh ar tempah jap agi ng akak E..hhuhuh

umi_e said...

putra... boleh je ;)

hazeleyed said...

salam
macam ni punya hebat kek...kata tak pandai..ish
Syabas! awak terlalu merendah diri ni...
Boleh dapat award 'best auntie in the world' ni!

halen said...

waaa ok ape kek tu kak e santekkk!! sy duk cr idea jgk mcmana la nk buat kek 3 tgkt nih sbb mmg x pernah wat langsung nih.

Daniera said...

cantik sgt kek2 akak tuh. :)

aishahnasir said...

wow!
cantiknya~
aishah suka doll pengantin tu.
Pandai betul umi-e buat kek kahwin.
Aishah tak faham la, umi-e.
Kek olok2 tu maksudnya,
takleh makan la??
Kalau ikutkan untuk apa ye benda tu?
Aishah tak biasa lagi ngan benda camni.
harap diajar^^
dan kalau buat cupcake olok2 pun boleh ke?

harap dibalas ya.
Good luck for days to come!
Aishah akan selalu tgk2 blog Umi-e.

p.s. comel kucing2 tu!


_________________

www.ai-sha.biz
- Cookies, Cakes, Cupcakes, Gifts