Pulut kuning kesukaan hb tersayangku
Beras pulut ada 5kg tak buat, lama2 naik kutu
Tiba-tiba je cam dapat seru
Apa lagi, mana boleh tunggu-tunggu :p
Pulut pun kurendam selalu
Sambil2 termenung apa lagi yang boleh dijamu
Takkan pulut kuning semata je camtu
Apa lagi, kenalah rajinkan diri selak buku
Ada resepi yang suka tapi bahan utama tak ada
Akhirnya jumpa resepi rendang tanpa kelapa
Majalah Perempuan thn sembilan belas sembilan puluh dua
Hati gembira memang tak terkata :D
Beras pulut ada 5kg tak buat, lama2 naik kutu
Tiba-tiba je cam dapat seru
Apa lagi, mana boleh tunggu-tunggu :p
Pulut pun kurendam selalu
Sambil2 termenung apa lagi yang boleh dijamu
Takkan pulut kuning semata je camtu
Apa lagi, kenalah rajinkan diri selak buku
Ada resepi yang suka tapi bahan utama tak ada
Akhirnya jumpa resepi rendang tanpa kelapa
Majalah Perempuan thn sembilan belas sembilan puluh dua
Hati gembira memang tak terkata :D
Resepi pulut kuning ni umie buat macam yang ada dalam MR >>>> http://www.myresipi.com/top/detail/771
Bahan
- 4 cawan beras pulut
- 1 tin santan (400ml) - jgn campur air
- 1 sudu teh kunyit serbuk
- garan secukup rasa
Cara
- Rendam pulut bersama serbuk kunyit lebih kurang 1-2 jam atau sehingga pulut bertukar warna kuning
- Cuci dan toskan pulut dan kukus hingga 1/2 masak
- Setelah 1/2 masak keluarkan dari kukusan dan masukkan dlm bekas. Kemudian tuangkan santan yang dicampurkan secukup garam ke dalam pulut tadi dan gaul hingga rata
- Masukkan semula ke dalam kukusan dan kukus hingga masak
No comments:
Post a Comment