30 October 2007

Tom Yam simple



Tom yam is my kids' favourite :D If possible, they want me to cook tom yam everyday!
Bila tak ada idea nak masak apa... I will ask them but the answer for sure >>> tom yam :D
Malas nak fikir-fikir, I masak tomyam je ler but this tomyam is very simple. Tak payah pakai 'ready paste' sebab pakai buat sendiri je... ramuan dan cara membuat pastenya dapat daripada my brother.

Bahan-bahan tumisan:

5-10 batang cili kering (ikut suka pedas)
2 sudu makan udang kering
2 cm belacan
1 genggam asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air
5 ulas bawang putih dikisar
2 biji ulas bawang merah
gula - secukup rasa
garam - secukup rasa
jus limau nipis - secukup rasa

Cara:
1. Blend kesemua bahan yang perlu diblend (cili kering, udang kering, belacan,bawang putih/merah) bersama air asam jawa (tambah air jika belnder memerlukan)
2. Panaskan minyak secukupnya dan tumiskan bahan yang diblend tadi
3. Masukkan ayam/sea food (kalau see food kena tunggu mendidih baru masukkan)
4. Masukkan air limau dan tambah air secukupnya bersama beberapa helai daun limau purut/ serai yang telah diketuk/garam/gula untuk rasa.
5. Setelah kuah mendidih, masukkan sayur (ikut suka) dan tutup api dapur






No comments: