29 October 2007
Buttery battered sausages
Hari ini kami mula sambung untuk berpuasa lagi... My kids pun puasa sama... suasananya meriah macam bulan puasa sebab bangun sahur dan juga siapkan juadah berbuka puasa. Hari ini kakak (anak sulung umie) nak masak sosej. Kakak buat dari awal sampailah selesai... cuma bila sampai bab menggoreng memang kakak surrender! So itu kerja umie ler ;)
Resipinya mudah je... umie pun tak tengok camna dia bancuh tepung untuk celup sosej tu. Cuma menurut dia, dia tak pakai sukutan cuma gunakan bahan-bahan berikut :
*Tepung gandum
*Butter
*Susu cair (fresh milk) secukupnya
*Garam (jika mau dan rasa butter kurang masin)
Semua bahan dibancuh sehingga agak2 dapat salut sosej tu...
pastu goreng dalam mimyak yang panas...
beginilah rupa kepekatan bancuhan tepung yang kakak buat tu
sosej dapat disalut dengan tepung, kalau cair nanti tak mau lekat pulak
Bila minyak dah betul-betul panas barulah masukkan sosej yang dah disalut tepung tu.
Secara umumnya sosej ni memang kesukaan kanak2 tapi disebabkan ianya makanan yang diproses maka haruslah dikurangkan pengambilannya... Anak-anak umie makan sosej ni dengan kentang goreng... masa panas-panas memang menyelerakan...
Kisah hari ini :)
Western Food
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment