Anak-anak umie suka sangat makan sushi... ebi sushi ni simple je dan memang mudah nak buat... Cuma satu hal, nak kena dapatkan udang yang betul-betul segar...
Biasanya di sini susah benar nak dapat udang yang segar sebab itulah berapa kali buat ebi sushi rasanya tak menjadi.
Hujung minggu semalam umie ke Kota Kinabalu lagi, ambil kesempatan pergi ke pasar besar KK pada pagi Ahad. Semasa umie di pasar, rasanya macam 'gila' sebab tengokkan ikan-ikan yang segar dan pelbagai rupa! Geram betul...
Seperti biasa, bila ke KK, sudah pasti akan membeli buah tangan, kali ini umie beli ikan-ikan, udang dan ketam (masih hidup lagi) untuk dibawa pulang (Selain ikan kering, ikan bilis, udang kering etc dan juga gelang-gelang lah kan...) memang seronoklah...
Sampai saja di rumah, umie terus rebus ketam yang memang fresh tu, malangnya sampai di rumah ketam yang masih hidup sudah mati - (menyenangkan kerja membersihkannya sebab kalau masih hidup, takut dan tak sampai hati pulak nak masak... hehehehehehe)
Udang yang dibeli juga segar-segar lagi, jadi ambillah kesempatan untuk membuat ebi sushi ni...
Bahan:
udang harimau (atau apa2 udang yang adalah...)
nasi sushi (lihat rsepi sushi utk cara memasaknya)
wasabe paste
Cara:
1. Buang kepala udang dan cucuk dengan lidi (supaya lurus)
2. Rebus dalam air mendidih (jangan terlebih masak)
3. Stelah udang masak, buangkan kulit (tinggalkan ekor) dan belah di bahagian bawah udang (jangan sampai terputus dua tau...)
4. Ambil sedikit nasi sushi dan kepal-kepalkan dan kemudia sapukan sedikit wasabe paste pada bahagian udang yang dibelah tadi dana letakkan ke atas kepalan nasi...
5. Hidang bersama wasabe sauce (kicap+wasabe)
* ebi sushi ni si Kakak yang buat... umie tolong preparekan bahan-bahannya saja...
12 comments:
askm kak,
resepi unt kek ni saya ada letak kay myresepi..just taip "kek coklat cadbury" bancuhan mmg dpt unt 3 cake...
sy duk kat presicent 16. akak duk mane?
akak dok kat BBBangi :)
Thanks
Sushi... Memang su shuke shangat... Guna beras kita tak leh ke?
tak bolehlah... tak berapa sesuai TAPI bileh cuba gunakan beras siam wangi kalau takde beras sushi sebab beras siam wangi juga lembut@ lembik :D
* meh ler sini... buat dan makan sushi bersama2 ;)
kalau guna udang tak berapa segar dia jadi macamana kak??
Yum..yum..sedapnya nampak ebi sushi ni..
chimera... dah tentulah tak sedap... sebab sea food ni kalau tak fresh memang tak best... ;)
tirana... meh ler kalau nak makan ebi sushi... masih ada sikit lagi udang tu (lama sikit dah tak bestlah sebab dah dok dlm freezer)
salam..isk2..ni yg lapar ni..harus suruh abg ipar buat nanti bila dia balik dr msia..ehehehe
arsaili... wahhhh abg dia pandai masak eehhhhhh
amboi...kalah saya....sedapnyer ebi sushi ...
amboi...sedapnyer......
Post a Comment